ÚVOD DO ROSTLINNÉ KOSMETIKY

06. 01. 2010 | † 15. 06. 2010 | kód autora: Joc

Kosmetické užití rostlinných materiálů můžeme nalézt ve všech starých kulturách. Už před sedmi tisíci lety staré civilizace v údolí na Nilu krášlily a natíraly speciálními přípravky své mrtvé nejen proto, aby se uchovalo jejich tělo, ale také aby bylo přitažlivější pro posmrtný život. Egypťané, kteří následovali po nich, přejali tuto praxi a rozvinuli ji do propracovaného postupu krášlení pro náboženské obřady a rituály.

bylinky pro krásuk

Starověcí Řekové přenesli ohnisko kosmetiky z obřadnosti na osobnost - rozvíjeli filozofii celkového zdraví a krásy podobnou modernímu pojetí. Slavný lékař HIPPOKRATES formuloval vědění o dermatologii a doporučil stravu, cvičení, koupele a masáže pro zlepšení tělesného zdraví a krásy. Římané popustili uzdu aromatickým rituálům a péči o tělo. CIPRO, římský spisovatel prvního století n.l., napsal 4 knihy o kosmetice s recepty pro odbarvování, barvení a pomádování vlasů, proti vzniku vrásek a zabýval se také tělesnými pachy. Do období renesance již existovalo povědomí o péči o pokožku odděleně od zdravotních obtíží. Sbíraly se recepty na mýdla, krémy, aromatické vody a uchovávaly se v herbářích a knihách pražíren a přípraven kávy a čaje, které byly po generace předávány z matky na dcer

.

KOMERČNÍ VÝROBKY PRO KRÁSU

Během 19. století se kosmetika v Americe stala organizovaným průmyslem. V roce 1846 nabídl pan THERON T. POND svůj " PONDŮV EXTRAKT" veřejnosti a ostatní výrobci jej následovali. Když se pak začaly používat konzervační prostředky, nabídla výroba ve velkém zákazníkům bezprecedenční výběr. Dnešní komerční výrobky jsou často nákladné a spoustu peněz platíme za reklamu, obal, distribuci a zkoušení. Zvýšil se výskyt alergií způsobený používáním konzervačních prostředků, syntetických parfémů a umělých barviv. Výsledkem je vzrůstající požadavek na přírodní komponenty, a protože výzkum objevil významné terapeutické schopnosti rostlin, snaží se mnoho firem vytvořit svůj vlastní sortiment rostlinné kosmetiky.

DOMÁCÍ ROSTLINNÁ KOSMETIKA

Připravujete-li si svojí vlastní kosmetiku, víte, jaké složky přesně obsahuje. Každou složku si vyberete a budete si jisti, že je čerstvá a čistá. Pro některé přípravky je třeba jen svařit vodu v konvici, některé vyžadují zahřívání a mísení. Před použitím každého rostlinného přípravku vyzkoušejte pouze malé množství, aby jste zjistili, že nemáte na některou ze složek alergii.

POTŘEBNÉ VYBAVENÍ:

  • ohnivzdorné sklo či keramické nádobí ( nikdy nepoužívejte hliníkové, měděné nebo teflonové - může negativně ovlivnit účinné složky rostlinných přísad) - pro umístnění v hrnci nebo nad ním.
  • smaltovaná nádoba s dvojitým dnem
  • drátěný či elektrický šlehač
  • lžíce sloužící jako odměrky
  • odměrný džbánek
  • malá skleněná 25 ml odměrka
  • malá nálevka
  • nylonové síto
  • hmoždíř s paličkou
  • malé váhy
  • elektrický mixer (mlýnek)
  • odšťavovač
  • skleněné kapátko
  • vařečky
  • skleněné tyčinky
  • špachtle (stěrky)
  • čisté lahve a nádoby z tmavého skla s hermetickými uzávěry
  • samolepící etikety
  • nesmazatelná tužka
  • zápisník pro zaznamenávání receptů

ZÁKLADNÍ ROSTLINNÉ PŘÍPRAVY:

  • PŘÍPRAVA NÁLEVU

Jeden a půl hrsti čerstvých bylin, či 25g sušených, dejte do ohnivzdorné nádoby ( ne hliníkové nebo měděné). Uveďte 570 ml destilované vody do varu. Přelijte jí ihned byliny a přikryjte poklicí, aby se zabránilo ztrátě prchavých prvků odpařením. Vyluhujte alespoň 15 minut i déle. Sceďte a uchovejte v chladničce maximálně po dobu tří dnů.

  • PŘÍPRAVA ODVARU

Tato metoda se obvykle používá pro tužší části rostlin, např. kořeny, kůru, stonky či semena. 25g částí rostliny, podle potřeby pokrájených, vložte do hlubšího kastrolu (ne hliník a měď), přidejte 570 ml destilované vody a mírně vařte 30 minut. Za tuto dobu se měl objem tekutiny zmenšit na polovinu. Jestliže se odpařilo větší množství, přidejte vodu tak, aby zbylo 275 ml tekutiny. Ochlaďte, sceďte a uchovávejte v lahvi uskladněné v ledničce. Odvar lze použít zhruba 4 dny.

  • MACERACE

Rostliny, které ztrácejí svou terapeutickou hodnotu zahříváním, by měly být máčeny v oleji, octě nebo alkoholu. Skleněnou nádobu naplňte rozdrcenými čerstvými bylinami, přelijte je olejem, octem nebo čistým alkoholem. Označte nálepkou a nechte stát dva týdny. Každý den nádobkou zatřeste. Po dvou týdnech směs vymačkejte a přidejte opět čerstvé bylinky, opakujte celý postup, dokud tekutina nevoní silně po bylinkách. Sceďte, uložte do lahvičky a označte nálepkou. Macerát vydrží velmi dlouho.

  • ROZMĚLNĚNÍ NA PRÁŠEK

Umelte, utlučte či rozmačkejte rostlinná vlákna a semena ve hmoždíři paličkou či v elektrickém mixéru.

DALŠÍ SLOŽKY POTŘEBNÉ PRO VÝROBU DOMÁCÍCH KOSMETICKÝCH PŘÍPRAVKŮ:

( Všechny lze zakoupit v každé dobré lékárně...)

AGAR z mořských řas, používá se pro výrobu gelů. MÝDLO Z OLIVOVÉHO OLEJE

čisté bílé mýdlo bez barviv a parfémů, je dobrým základem pro doma vyrobená mýdla.                                                                                               

ALKOHOL konzervační prostředek bez barvy a chuti, nejlepším alkoholem pro parfumerii je etylalkohol; výborný je také chirurgický líh, který však má lékařský pach; někdy lze použít také čistou vodku. MED změkčuje, léčí a pojí ostatní složky navzájem.
BENZOIN konzervační činidlo, adstringens, antiseptikum. OCET používá se v kosmetice ke zvláčnění, vyčištění a uklidnění pokožky.
BORAX bílý krystalický minerální prášek používaný k emulgaci - lze jej z receptů vypustit. OLEJE mandlový, avokádový, z pšeničných klíčků, mrkvový, kokosový a olej z jader ořechů mají velké výživové schopnosti, které jsou důležité pro pleť; ricinový olej je dobrým nosičem vonných koupelových olejů.
DESTILOVANÁ VODA pro výrobu kosmetiky je vhodná pouze čistá voda - užitková nebo dešťová mají mnoho nečistot. OTRUBY A OVESNÉ VLOČKY používají se vpleťových maskách, mýdlech a tělových scrubech jako čistící prostředek.
EMULGUJÍCÍ VOSK vosk používaný k emulgaci oleje a vody v krémech. OXID ZINEČNATÝ bílý prášek, který má mírně antiseptické a adstringentní vlastnosti, obvykle je k dostání ve formě pasty.
GLYCERIN

hustá sirupovitá tekutina bez barvy a zápachu, vedlejší produkt při výrobě mýdla; mísí se s vodou, je rozpustný v alkoholu a má změkčující vlastnosti.                           

PODMÁSLÍ k dostání v potravinářských obchodech; uklidňuje a má adstringentní (stahující) účinky.
JÓDOVÁ TINKTURA používá se jako antiseptikum. TEKUTÝ PARAFÍN minerální olej, který není vstřebáván pletí - je složkou ochranných krémů.
KAKAOVÉ MÁSLO tuhý tuk z kakaových bobů, který vytváří silné zvláčňovadlo v krémech. VALCHÁŘSKÁ HLINKA jemný šedý prášek ze schránek jednobuněčných řas z mořského dna; má vynikající absorbční vlastnosti a je bohatý na minerály - proto se výborně hodí pro pleťové masky.
KALAMÍNOVÉ MLÉKO pleťová voda proti slunečním spáleninám; (kalamín - uhličitan zinečnatý) - uklidňující pleťová voda, užívá se při kožních potížích. VAZELÍNA Z ROPY světle žlutá průhledná minerální vazelína nerozpustná ve vodě, na vzduchu nežlukne - používá se v pomádách na rty.
KAOLIN nejčistší forma hlinky, používaná v pleťových maskách. VČELÍ VOSK působí částečně jako emulgátor oleje a vody v krémech; obvykle se prodává v kostkách - pro snadnější odměřování vyložte schránku na vajíčka fólií a mírně vosk rozpusťte, nalijte jednu kávovou lžičku (5ml) či jednu polévkovou lžíci (15ml) vosku do každé jamky a když vosk ztuhne, vyjměte jej, zabalte do fólie a uložte pro další použití.
KYSELINA OLEJOVÁ emulgační tekutina, která může spojit rozvrstvené krémy. VITAMÍNOVÉ TOBOLKY jejich prostřednictvím lze  přidat vitamíny do pleťových krémů.
LANOLIN hustý lepkavý tuk získaný z ovčí vlny, zvláčňuje a vyživuje pokožku. ŽELATINA bezbarvý "klih" bez chuti a zápachu, který je bohatým zdrojem ve vodě rozpustných bílkovin; získává se vařením zvířecích kostí; používá se do očních mastí a do prostředků ke zpevnění nehtů; agar je její rostlinnou náhražkou.

 

 

Zobrazit další články tohoto autora

Související články